Woorddienstbegeleider

In andere delen van Nederland wordt een spreker ook wel een “woorddienstbegeleider” of “ritueel begeleider” genoemd. Zij begeleiden de ceremonie van het eerste gesproken woord bij het welkom heten van de gasten, tot de laatste punt in het slotwoord. Het is een dienst en een rol, die anders is dan we hier in het noorden kennen. Ik zie de toegevoegde waarde van deze dienst, in het verbinden van alle teksten met elkaar en de rust die het brengt als één persoon de ceremonie leidt. 

Levensverhaal

Samen met de naasten schrijf ik het levensverhaal en tijdens het afscheid draag ik dit voor (spreker). Daarnaast geven we vorm en inhoud aan de ceremonie en omdat we het levensverhaal hierin betrekken, kunnen we teksten, rituelen, muziek en foto’s met elkaar verbinden en vormt het afscheid zich tot een mooi geheel. Alles uiteraard naar wens van de naasten en met ruimte voor anderen om te spreken, een gedicht voor te dragen een lied te zingen of spelen. Elk mens is uniek en daarmee is ook elk afscheid uniek! Het is voor mij belangrijk dat het past bij de persoon die centraal staat en bij de nabestaanden. Omdat het uniek is, mag het afscheid helemaal worden als u het wenst, of het nou een afscheid is waar gebruikelijke elementen in voorkomen of helemaal niet. Het is allemaal goed, het is van u!

Ondersteuning

Als u wilt kan ik u ondersteunen bij het vinden van muziek, teksten, gedichten, rituelen, maar ook bij het maken van een fotopresentatie. Uiteraard is het vooral belangrijk dat het bij jullie past! Het woord “rituelen” klinkt misschien groots, maar het aansteken van een kaars, of het neerzetten van een foto kan als ritueel worden gezien. Als het voor u iets toevoegt, dán is het waardevol. Tja en dat ene muziekstuk wat hij of zij zó mooi vond, maar eigenlijk niet heel gepast is voor een uitvaart?! U zult mij niet snel horen zeggen dat het niet kan of mag ….
In overleg met u en de uitvaartverzorger kan ik het welkomstwoord en slotwoord uitspreken, wat ik met het levenshaal kan verweven, om het zo tot een mooi geheel te maken. Het is vanzelfsprekend dat er áltijd ruimte is voor naasten om tijdens de ceremonie iets te zeggen of een rol te vervullen.

Draaiboek

In deze rol maak ik een compleet draaiboek (programma) van de ceremonie en zorg ik ervoor dat alle informatie en de juiste bestanden op tijd bij de uitvaartverzorger en de locatie aanwezig zijn, zodat iedereen exact weet hoe de ceremonie verloopt.