ZZP’er, maar … wat doe je dan precies ?

Vanuit een spontane, nog totaal ondoordachte opmerking “Weet je… ik denk dat ik maar ZZP’er word…” naar een volmondige en zéér overtuigde mededeling “Ik word ZZP’er!!” Tjonge, dat is me wel wat! Een paar weken geleden deelde ik dit heugelijke nieuws met jullie, maar het tijdsbestek tussen de opmerking en de mededeling aan mijn collega’s was een week. Zó snel kan het gaan!

Poeh, waar dít proces al in sneltreinvaart ging, gaat het nu helemáál mega snel! Ik had bedacht dat 1 januari een mooie startdatum was, zodat ik voldoende voorbereidingstijd had. Die tijd bleek ruim voldoende, eigenlijk te veel… conclusie, ik ben er klaar voor! Ook mijn manager zag dit en na overleg met hem, ga ik per 1 november het warme DELA-nest al verlaten. Dus vandaag maak ik wereldkundig dat ik per 1 november ZZP’er ben.

En wat houdt dat dan concreet in? Ik merk dat mensen hier verschillende beelden bij hebben als ik vertel dat ik als ZZP’er verder ga, dus enige uitleg lijkt me handig. De naam “Sprekend Afscheid” zegt het eigenlijk al. Elk mens is uniek en iedereen heeft zijn of haar eigen unieke, persoonlijke verhaal. Dát verhaal wil ik graag schrijven en voordragen op de uitvaart. Ik ga in gesprek met nabestaanden om informatie te krijgen over degene die overleden is, hun geliefde. Dit is deels door een interview, maar ik gebruik ook creatieve manieren om het geheugen te helpen om herinneringen op te halen. Feitelijkheden, gebeurtenissen, anekdotes, bijzondere herinneringen en karaktereigenschappen, het komt allemaal aan bod. Uiteraard hebben de naasten de regie over wat er in het levensverhaal vertelt wordt.
Als extra wil ik een totaalpakket bieden, dat noem ik “ceremoniebegeleider”. Vanuit mijn visie heeft dit absoluut grote toegevoegde waarde! Ik wil de naasten ondersteunen bij het vormgeven en invullen van de ceremonie. We beginnen bij het levensverhaal en vanuit de persoon en zijn of haar unieke verhaal gaan we samen kijken naar muziek, gedichten, (bijbel)teksten en rituelen en zo maken we de ceremonie tot één mooi geheel. Dat het levensverhaal hiervoor de basis is en dat we dit samen doen, vind ik heel waardevol. Zo kan de persoon optimaal centraal worden gesteld in het afscheid. Ik kan ondersteunen bij het maken van een fotopresentatie en ik lever dit samen met de muziek en het draaiboek aan bij de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Er zal altijd ruimte zijn voor nabestaanden om indien gewenst een rol te vervullen tijdens het afscheid. Uiteraard gaat álles in nauwe samenwerking met de naasten en in afstemming met de uitvaartverzorger.

Als het wenselijk is dat het afscheid een christelijke sfeer krijgt, dan kan ik dit bieden vanuit mijn eigen identiteit.

Naast het spreken en de ceremoniebegeleiding, kan ik worden benaderd voor of door iemand die weet dat hij of zij gaat sterven en die zélf het in memoriam wil laten beschrijven, we plannen dan een voorgesprek. Als schrijver kan ik ondersteunen bij het schrijven van het levensverhaal, wat door naasten wordt voorgedragen tijdens de uitvaart. Ik ben register uitvaartverzorger en dat betekent dat ik door een uitvaartonderneming gevraagd kan worden om namens zijn of haar bedrijf een uitvaart te verzorgen en/of voor te gaan. Ik ben er zeer content mee dat ik als ZZP’er blijf samenwerken met DELA.

Neem gerust eens een kijkje op mijn website www.sprekendafscheid.nl om meer over mij, mijn diensten en tarieven te weten te komen.

Ik zie enorm uit naar een mooie, open en prettige samenwerking, zowel met nieuwe contacten als met bekende, vertrouwde collega’s!