Digitale nalatenschap … denk er eens over na!

Een poosje geleden kwam ik bij een familie om ze interviewen over het leven van hun dochter en zus. Er was nog veel onduidelijk rondom het overlijden van deze jonge vrouw… wat was er toch gebeurd in haar laatste momenten? Vele vele vragen… en ze hoopten in haar telefoon de antwoorden op die vragen te vinden. Ze hadden alleen de code niet.

Toen ik de opleiding tot uitvaartverzorger deed, kwam Sander van der Meer langs op school om ons te vertellen wat hij en zijn collega’s via zijn bedrijf Digital Life Legacy voor naasten kunnen betekenen. En dát is nogal wat!! Zéér indrukwekkend vond ik het en intussen heb hem meerdere keren voorbij zien komen op tv, onder andere in de documentaire “De schijnstudent”. Ik tipte de familie hierover en van harte hoop ik dat al hun vragen beantwoordt gaan worden, zodat ze verder kunnen.

Afgelopen zondag bij een uitvaartinspiratiebeurs gaf Sander een lezing en wéér hing ik aan zijn lippen! Er kwamen zaken aan bod waar ik zelf nog niet bij had stil gestaan … bij het plaatsen van een overlijdensadvertentie waarschuw ik naasten om er geen persoonlijk correspondentieadres te vermelden, als ook de uitnodiging voor de uitvaart erin staat, dit om inbraak te voorkomen. Er zijn nieuwere technieken inmiddels! Criminelen gaan via social media op zoek naar overleden personen, om zo hun identiteit te kunnen stelen. Bizar, maar waar! Dat een overledene (gek genoeg) geen privacy meer heeft, dát wist ik al wel, maar dat het strafbaar is om een computer of telefoon te openen vóórdat één van de erfgenamen de nieuwe eigenaar van dit apparaat is, heb ik nooit geweten. Naast dat het dus niet mag, begreep ik dat het ontkoppelen van een telefoon via een vingerafdruk of gezichtsherkenning niet meer werkt, direct na het overlijden. Sommige nabestaanden vinden het een mooi gebaar om het mobieltje mee te geven in de kist. Bij een crematie is dit simpelweg niet toegestaan en bij een begrafenis ben ik er persoonlijk geen voorstander van, omdat het de grond vervuilt. Dat er om die reden ook nog eens een forse boete staat op het meebegraven van een telefoon, dát wist ik dus weer niet Whatsapp-berichten zullen op enig moment voorgoed verdwijnen, omdat het abbonnement is opgezegd en aan een ander wordt gekoppeld. Wat is whappbook dan toch een mooie uitvinding, een boekje met ál je appjes van en aan je dierbare! Ik schrok van het enorme aantal accounts en abonnementen wat we maar zo kunnen hebben … ga maar eens na, waar jij allemaal op inlogt. Bankzaken, streamingsdiensten, webwinkels. Een account is zó aangemaakt, maar hoe en wie gaat de abonnementen opzeggen als jij er niet meer bent? Wie sluit ál deze accounts weer af en hoe weet die persoon dan ook hoe dat moet en wat jouw codes zijn…. Stof tot nadenken! Mega interessante materie, vind ik het! 

Kijk voor meer info én de eerder genoemde docu op https://digitallifelegacy.nl/schijnstudent/